Er komt rook uit mijn open haard! Wat moet ik doen?

Er komt rook uit mijn open haard! Wat moet ik doen?

Waarom rookt uw open haard het huis?

Uw open haard is een traditioneel en charmant element in huis, maar kan een nachtmerrie worden wanneer er in plaats van warmte rook wordt geproduceerd. Dit kan ongemak, nare geuren en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken voor de bewoners van het huis. Laten we de meest voorkomende oorzaken van dit probleem verkennen en hoe deze aan te pakken.

De belangrijkste redenen die van invloed zijn op het goede functioneren van een open haard zijn divers, waaronder: een onjuist gedimensioneerde schoorsteen; een niet-geïsoleerde koude schoorsteen; een gebogen schoorsteen; gebrek aan lucht in de kamers; ongunstige wind; slecht gebouwde schoorsteen of slecht ontworpen open haard.

Ook de lengte van de schoorsteen kan van invloed zijn op de aanwezigheid van rook. Als de schoorsteen te kort is in verhouding tot de kamer grootte of het vuurvermogen, zal dit resulteren in een slechte luchtcirculatie en zal de rook zich binnenin ophopen.

Hoe kunt u zien of uw open haard goed trekt?

Als het gaat om het gebruik van een open haard, is het essentieel om te begrijpen of de schoorsteen correct trekt. Een slecht trekkende open haard kan leiden tot een reeks problemen, zoals rook die zich verspreidt in huis of koolmonoxide-opbouw. Om de veiligheid en het comfort van uw huis te waarborgen, is het belangrijk om de tekenen te herkennen die aangeven of de open haard correct functioneert.

Een van de eenvoudigste manieren om te bepalen of de open haard goed trekt, is door de rook te observeren die uit de schoorsteen komt. Als de rook gelijkmatig en direct omhoog gaat, is dat een goed teken dat de open haard goed werkt. Aan de andere kant, als de rook terug de kamer in wordt geduwd of zijwaarts verspreidt, kan er een trekkingsprobleem zijn.

Een ander signaal om op te letten is de aanwezigheid van roet op het glazen deur van de open haard. Als het roet zich snel ophoopt op het glas, kan dat een aanwijzing zijn dat de open haard niet voldoende lucht krijgt om goed te branden. In dat geval kan het nodig zijn om de luchtinlaatopening te vergroten of eventuele obstructies te reinigen.

Bovendien, als u rook ruikt in huis zelfs wanneer de open haard aan staat en functioneert, betekent dit dat er een trekkingsprobleem is. Het kan nodig zijn om de schoorsteen te controleren op blokkades of obstakels die voorkomen dat de rook op de juiste manier naar buiten gaat.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van luchtstromen in huis. Als er open ramen of deuren in de buurt van de open haard zijn, kan er een luchtstroom zijn die interfereren met de trek. Het sluiten van de ramen en controleren op tocht kan helpen het probleem op te lossen.

In sommige gevallen kan het probleem te wijten zijn aan een onjuiste maat van de schoorsteen voor de kamer. Als de schoorsteen te klein is, kan deze mogelijk niet genoeg trek genereren om het hout goed te verbranden. In dat geval kan het nodig zijn om een professional te raadplegen om de schoorsteen opnieuw te dimensioneren of een nieuwe te installeren.

Tot slot, als u een trekkingsprobleem vermoedt in uw open haard, is het altijd raadzaam om de hulp van een professional in te schakelen. Een expert zal een grondige evaluatie van de open haard kunnen uitvoeren en eventuele trekkingsproblemen kunnen identificeren. Het kan nodig zijn om de schoorsteen te reinigen, de schoorsteenkap te vervangen of andere reparaties uit te voeren om een correcte werking van de open haard te garanderen.

Kortom, begrijpen of de open haard correct trekt is essentieel om de veiligheid en het comfort van uw huis te waarborgen. Het observeren van de rook die uit de schoorsteen komt, controleren op roet op het glas van de open haarddeur en het controleren van de aanwezigheid van rookgeur in huis zijn allemaal belangrijke tekens om in de gaten te houden. Als er problemen optreden, is het raadzaam om een professional te raadplegen voor een grondige beoordeling en eventuele noodzakelijke reparaties.

Rookt uw open haard?

Wij bij GEMI hebben de oplossing met onze schoorsteen ventilatoren!

Onze Producten

Binnen het GEMI-universum zijn we trots om onze brede scala aan rookafzuigende schoorsteen ventilatoren te presenteren, elk met unieke kenmerken die voldoen aan de verschillende behoeften van onze klanten. Onze toewijding aan uitmuntendheid heeft ons geleid tot het ontwikkelen van een diverse selectie van modellen, waardoor elk detail zorgvuldig is ontworpen en vervaardigd.

Basis Schoorsteen Ventilatoren: Voor degenen die op zoek zijn naar betrouwbare en efficiënte oplossingen, bieden wij onze lijn van basis schoorsteen ventilatoren aan. Deze modellen zijn ontworpen om solide prestaties te bieden tegen een betaalbare prijs, waardoor effectieve rookverwijdering wordt gegarandeerd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Belangrijkste kenmerken: 300 C° zuigkracht, 3 jaar garantie en 2500 M³/h zuigkracht.

Professionele Schoorsteen Ventilatoren: Als u op zoek bent naar professionele prestaties, gekenmerkt door nog meer kracht en betrouwbaarheid, dan zijn onze professionele rookafzuigers de ideale keuze.
Belangrijkste kenmerken: 700 C° zuigkracht, 6 jaar garantie en 3800 M³/h zuigkracht.

Onze collectie strekt zich ook uit tot een verscheidenheid aan ventilatoren gemaakt van hoogwaardige materialen, waaronder roestvrij staal en koper.

Stalen Schoorsteen Ventilatoren: Stalen ventilatoren belichamen moderne elegantie en zijn gebouwd om de tand des tijds te doorstaan, met een efficiënte afzuiging en verfijnde stijl.

Elektrische rookafzuiger met 6 snelheden, volledig ontworpen in roestvrij staal Aisi 304. Dankzij de structuur is de rookafzuiger bestand tegen corrosie veroorzaakt door weersinvloeden en zoutgehalte, voor een lang